4.12.13

Kollektioner hösten -13 - Mina favoriter

I februari drog modeveckorna igång där höstens kollektioner från modeskaparna visades i tät följd.
The big four är benämningen för de fyra stora modestäderna som det mesta i modesammanhang centreras kring: New York, London, Milano och Paris - där modeveckorna avverkas i samma följdordning. 

Här får man en tydlig bild av modeskaparnas vision för denna säsong och ger även en förhandsblick -preview - av det som komma skall i trendvågen för hösten 2013. Tråkigt nog, är modeveckorna ingen händelse som "allmänheten" kan vara en del av - endast en handfull branschmänniskor (inflytelserika stylister, redaktörer, inköpare, bloggare) har möjligheten att ta del av denna massiva händelse som går av stapeln 2 gånger om året (höstens kollektioner visas i februari, vårkollektionerna i september). Dock har teknologins framfart skapat möjligheten att se visningar live - på datorn. Du kan helt enkelt ta del av visningen hemma i soffan!
Detta fenomen har öppnat dörrar för modehusen då de kan nå ut till fler människor - visningarnas livesändning blir en kommersiell kanal till omvärlden utanför modebranschens dörrar. 

Denna höst, liksom varje säsong, har jag skummat igenom flertal visningar från de stora modemetropolerna och funnit de som sticker ut ur mängden som därav blivit mina favoriter. Nedan finner ni ett urval av dessa visningar samt en kort redovisning - och förhoppningsvis finner ni dem minst lika inspirerande som jag!     CHLOÉ - PARIS FASHION WEEK


Designer: Clare Wright Keller
Inspiration: Brittisk skoluniformstjej i mogen, mer stilren riktning. 
Look: Självständig och tuff men likväl feminint sexig var nyckelord kring Chloés höstkollektion. En ung, cool tjej som skapar kontraster i sin mix med hårt och feminint, såsom parkasen över en söt kjol med en strikt knäppt skjorta och snörade ankelboots. A-linjeformad siluett där klänningar och kjolar liksom kappor följer trenden. Den knä-långa, A-linjeformade kjolen har en central roll och matchas med en klassisk kappa likväl som den stilrena capen. Materialmix med päls och fluffig, prickig tyll möter ull. Chloés numera klassiska volanger skymtades som detaljer på blusar och klänningar.
Strikta linjer möter romantiska volanger. Klassiskt skräddade plagg med en vass, tuff känsla. 
Palett: Svart, blått, sand och vitt
Favorit: Monokrom lös, ledig jumpsuit i böljande material - ett allround-plagg som skulle passa minst lika bra på hösten som under sommarens varma dagar.    VERA WANG - NEW YORK FASHION WEEK


Inspiration: förklarade sin kollektion som "en utforskning av klassisk klädsömnad i skulpturala siluetter"
Look: Romantisk, damig elegans med en voluminös siluett. Kokongformen återfinns på toppar och kjolliv. Klassiskt nattsvart möter brokadmönster och utsmyckningar i form av paljetter och pärlor prydde plagg i lavendel och tangerine. 
Tydliga asieninfluenser som urskiljs i kollektionens strukturerade kimono-toppar och origami-kjolar.
Palett: Lavendel, tangerine, svart, sand
Detalj: Långa operahandskar i skinn
Favorit: De korta, strukturerade och voluminösa klänningarna utsmyckade med pärlor och paljetter.     THE ROW - NEW YORK FASHION WEEK

Designer: Tvillingsystrarna och tillika stilikonerna Mary-Kate och Ashley Olsen.
Inspiration: En experimenterande mix av asiatisk teknik och edwardianska influenser (tidigt 1900-tal)
Look: Voluminös, luftig siluett. Förfinad, sofistikerad och modern elegans. Asien inspirerar med obi- och kimono-aktiga skärningar på kjolar och jackor. Höghalsade kragar och högmidjade byxor för tankarna till tidigt 1900-tal. Klänning över byxa är en stark kombination. Elfenbensfärgat sidentyg i jacquardmönster var en minimalistisk men minst lika elegant detalj på feststassen; mönstret prydde en luftig tunika, en lös v-ringad blus kombinerat med pyjamasaktiga, silkiga byxor. 
Detalj: Volangprydda sovrumstofflor i organza. 
Favorit: Oversize kashmirtröja kombinerat med en rak, 'wrap-kjol' med 
ett brett satinband i midjan - en helsvart ensemble med intressant materialmix. 
Framöver kommer även ett inlägg om mina favoritvisningar hösten 13 från den svenska modescenen - Stockholm Fashion Week. 

Until next time, 

 Isabell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar