11.1.14

Ikon från förr: Katharine Hepburn

Kanske klingar namnet igenkännande i dina öron. Om inte, är detta kvinnan att lägga på minnet. Katharine Hepburn var mer än en filmstjärna i 30-talets Hollywood. Hon var en kvinna före sin tid, med en stor inverkan på modebranschen.


Katherine Hepburn (1907-2003)

Katharine var välkänd inom flertal olika områden: hon var skådespelerska, pin-up modell, väl insatt inom politik och skapade sig en ikonisk status i modevärlden. Men allra främst var hon långt före sin tid.
Den nedvärderande kvinnosyn som pågick i samhället under stora delar av 1900-talet, var ett scenario som inte hade en stor inverkan på Katharine. Hon var en självständig kvinna - ett adjektiv som ännu inte fått fäste eller acceptans av samhället, speciellt i Hollywood. Hon var egen och gick sin egna väg både karriärsmässigt men även i privatlivet istället för att följa den "rätta" vägen utifrån de sociala riktlinjerna. 
Katharine hade en okonventionell inställning i filmbranschen, där hon stod ut från sina kollegor likt svart mot vitt. Det ljushåriga, "blonde bombshell"-idealet som tog fäste i filmbranschen under denna tid var långt ifrån hennes egna image. Hon ogillade att bära smink och hade tydliga åsikter om saker och ting - som hon inte var rädd att uttrycka.


STIL
Den djärvhet som Katharine gestaltade speglades även i hennes klädstil - som kom att ge henne titeln "stilikon". 
Hepburn strävade inte efter att bli en stilikon. Hon gick emot de sociala normer som speglade samhället under 30-talet där kvinnorna förväntades vara bländande vackra och glamourösa dygnet runt, speciellt skådespelerskorna på vita duken. De skulle följa modets sedvänjor oavsett deras egentliga tycke kring dessa - en inställning som Katharine avvek ifrån. 
Hon frångick den 'kvinnliga look' med kjolar och klänningar som utmärkte 30-talet och valde istället att vara sann mot sig själv. Katharine ville vara bekväm i de kläder hon bar och utformade en stil olik någon annan under denna period. Hon var en av de få kvinnor som bar byxor innan det ansågs vara acceptabelt i sociala sammanhang.

Kring orsaken till varför hon valde att bära byxor, ska hon ha sagt: 

"I like to move fast, and wearing high heels was tough, and low heels with a skirt is unattractive. So pants (trousers) took over."Katharines val att bära byxor som kvinna satte plagget på kartan i modesammanhang och startade stora diskussioner. 
Hennes djärva attityd och självsäkerhet var delvis en faktor till att hon kunde bära plagget med en sådan stolthet. Dock hade hon en otrolig figur där långa ben och en smal midja gjorde att plagget satt som gjutet på hennes kropp. Hon utstrålade en naturlig elegans och styrka i byxor, på samma sätt som kvinnor kunde göra i den "feminina looken". I det mer ursprungliga herr-plagget utstrålade hon en stark kvinnlighet vilket så småningom tystade de tvivelaktiga människor som kritiserade hennes val att bära byxor (som kallade henne "anti-fashion"). 

Trots att hon valde mer herrinspirerade plagg och föredrog byxor och en polotröja framför klänning, förstod hon det glamourösa ideal som präglade Hollywood under hennes tid vilket gjorde att hon valde att bära mer kvinnliga, glamourösa plagg under speciella sammanhang såsom röda mattan liksom på filmduken.

KATHARINE HEPBURN'S LOOK

Katharines look utgick från några få plagg som var basen i hennes stil. Den vida byxan, klassiska blusen, en skräddad kavaj och ett par loafers är grundstenarna bakom hennes look
och är smarta investeringar om du vill satsa på den androgyna stilen som hon förespråkade.

För att inspireras av Katharine Hepburns stil, finns det några punkter att utgå från:

- Herrinspirerade plagg - Investera i herrinspirerade, androgyna kläder. Tänk skjortor, herrskor och självklart byxan - välj gärna en variant med vida ben för att återknyta till Katharines look. 

- Kontraster - för en mer intressant look, bryt av den androgyna stilen med mer kvinnliga plagg. Den kvinnliga blusen, de höga pumpsen och en figurnära kavaj är perfekta investeringar för en feminin touch. 

- Platta skor - välj platta, låga skor för att uppnå den androgyna stilen. Tänk brogues eller loafers och du är på rätt väg!

- Välj välskräddat - utgå från välskräddade, stilrena plagg när du bär klänning eller kjol för att få en tidlös look

- Siluetten - Katharine hade en fantastisk figur och valde att klä sig i en lång, slank siluett. 
Bär figurnära framför mer löst sittande plagg för att skapa illusionen av en längre, slank figur. 

- Regel #1; Balans - Glöm inte att tänka på balansen i din klädsel - att det ena väger upp det andra. Bär du långt och stort nedtill,  tänk då på att bära kort och smalt/slimmat upptill (och tvärtom) för att skapa en jämn balans i din outfit!


Nedan finner du outfits till vardags liksom en mer glamourös look för kvällstid! 


Vardag
Look #1
Look #2
Look #3

Fest


Den sexiga tomboy-looken, kvinnligheten och starka personligheten/djärva personlighet med modet att trotsa de sociala normerna gjorde Katharine Hepburn till en ikon både för sin stil och sin person. Hennes otvivelaktiga känsla för stil är en stor inspirationskälla för människor världen över, inte minst för folket inom modebranschen. 
Hennes stil som då var ny, främmande och bröt mot etiketterna - är idag en klassisk och tidlös look som många kvinnor finner inspiration ifrån. Den starka person Katharine Hepburn gestaltade visade vägen för den nya kvinnan - starkare, djärvare och mer självständig än någonsin förut.

Katharine Hepburn levde likt de väl kända ord som hon själv en gång uttalat -


"If you obey all the rules you miss all the fun."Pic via Google
Collage: made by me

Until next time, 

 Isabell
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar