12.12.13

It-bags

Varje säsong släpps nya kollektioner med kläder och accessoarer från de stora modehusen. Modevärlden väntar ivrigt och förväntansfullt på vad som komma skall inför säsongen framöver.
Trots det stora intresset för de nya trendiga plaggen, finns det minst ett lika stort intresse för accessoarerna - i detta fall väskor.
I accessoarvärlden finns det en handfull väskmodeller som fått en minst sagt ikonisk status och förtjänat titeln "den klassiska modellen". Bland dessa är de mest framstående/finns bl a Mulberrys modell 'Bayswater' och 'Alexa',  Chanels '2.55', Hermés 'Birkin', Balenciagas 'Classic City' och Alexander Wangs 'Rocco bag'. De nämnda väskorna pryder var och varannan välkänd fashionistas arm - och även de som har en välbärgad ekonomi.
Utöver dessa klassiker tillkommer nya väsk-kollektioner på rullande band. Ett antal modeller, där förutsättningarna är designen, skjuter försäljningen i höjden och blir s.k. "bestsellers" där väskans höga trendstatus bidrar till uppkomsten av synonymen 'It-bag' - alltså väskan man måste ha, som är trendigast denna säsong, just nu. Jag har valt ut de mest trendiga och älskvärda it-väskorna på marknaden idag som hyllas av allt ifrån Hollywoods kändisar till de mode-älskande bloggarna.


Chanel "Boy Bag"
Chanels storsäljare 'Boy Bag', släpptes redan under hösten 2011. Trots detta toppar väskan fortfarande listan med It-bags - då väskans stora genombrott verkar ha skett först nu i år. Det har talats varmt om denna väska från världens alla mode-fantaster. En annorlunda och tuffare riktning i designen än Chanels tidigare väsk-modeller - jämför med 2.55 - vars design känns damig och elegant.
Coco Chanel introducerade den manliga, androgyna modet genom bl a byxan för kvinnor under tidigt 1900-tal, som var en av hennes främsta bidrag till modevärlden. Hennes pojkaktiga attityd är kärnan i modehuset Chanel, anser Karl Lagerfeld. Denna manliga influens kom från hennes stora kärlek Boy Chapel - och därav namnet på väskan; 'Boy Bag'.


Celine "Luggage Tote"
Celines 'Luggage Tote' är en it-bag som redan blivit en klassiker. Den tidlösa men likväl trendiga designen lyckas ständigt kännas aktuell var säsong som går. Väskan förekommer i ett flertal olika färgmixar och utföranden: med päls, i reptilskinn och mocka...
Kändisar likväl societetstjejer syns bära denna it-väska på armen. Under modeveckorna i de stora städerna har väskan en självklar närvaro på streetstyle-fotografernas detaljrika bilder av mode-eliten.
Célines storsäljare är en väska som kommer finnas kvar i fashionistans garderob under en lång tid framöver. Om den mot förmodan skulle bytas ut, är det troligtvis för att göra plats åt framtidens versioner av denna nyvunna klassiker...


Stella McCartney "Falabella"
Den tjocka metallänken som följer väskans sidor, syntetlädret som är ett veganvänligt material - både egenskaperna samt utseendet talar för denna oerhört populära väskmodell. Stellas storsäljande Falabella förekommer både som clutch - kuvertmodell - samt en tote (shopper). Modellens design utstrålar en tuff, 'edgy' look och samtidigt bidrar med det där moderna twisten genom den tjocka guld-/silverlänken som kantar väskan. Även Falabellan förekommer i ett flertal olika utföranden; den klassiskt svarta, i ormskinn, neon, metallic och mönstrat i form av blommor och leopard, listan kan göras lång.... Vad som däremot kan skrivas kortfattat är faktumet att Falabellan är en väska som kommer hänga med ett tag framöver, med nya spännande material och färger att se fram emot.Saint Laurent "Betty"
Sedan Hedi Slimanes intåg på modehuset Yves Saint Laurent har en hel del skett, bl a namnbytet - återinförandet av det forna namnet Saint Laurent. Märkets nya estetiska riktning har givit upphov till en ny, uppdaterad look hos accessoarerna - speciellt väskorna. De nya väsk-kollektionerna visar en minimalistisk och ren design, dock med samma färgpalett i svart, grått, beige och rött där modellerna har en estetisk utformning som utgör möjligheten att matcha dem med vad du än slänger på dig. Täten i de nya väsk-modellerna leds av 'Betty' - den lilla axelbandsväskan. Denna modell är en av mina personliga favoriter och ger ett mycket stilrent men lika väl rockigt intryck (tänk i svart eller rött). 'Betty' ger mig tydliga referenser till den lilla svarta (klänningen) - en stilren, minimalistisk likväl klassisk design som kan matchas till det mesta i garderoben. Vi kan räkna med att väskan kommer utökas i ytterligare utföranden liksom de andra nämnda it-bag modellerna. En väska i perfekt storlek som passar minst lika bra i vardagen som till den mer festliga looken.


Andra 'it-väskor' att hålla koll på...
3.1 Phillip Lim Pashli Satchel
Givenchy Antigona


Givenchy Obsedia 

The Row Alligator BackpackUntil next time, 

  Isabell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar