4.11.13

Trend - Plaid

På årets vår/sommarvisning fanns en trend som fick ett stort genomslag.
Det rutiga mönstret sågs pryda plagg på var och varannan visning i modestäderna. 
Modehus såsom Dries Van Noten och Saint Laurent tog täten i denna trend där vi fick klart för oss att grungen - den slappa, lätt rockiga stil som peakade på 90-talet under Nirvanas glansdagar - är tillbaka och här för att stanna.

Rutigt lever kvar efter den varma säsongen och fick en välförtjänt återkomst på höstens modeveckor. 
Dock har mönstret fått en uppdatering - den ungdomliga, "slappa" grunge-looken liksom den mer glamourösa variant som visades på ss-visningarna har fått sällskap av en stilren, enkel version med minimalistiska antydningar. Streetstyle
Trenden har omfamnats och hyllats av modebranschen och har fått såväl bloggare som tidningsredaktörer att delta i denna rutiga revolution.
Streetstyle-fotografer har fångat bilder av trenden, som är lika het på visningarna som utanför - där det rutiga mönstret bärs upp av modefantasterna som var och en anpassar trenden efter sin egna stil och personlighet. 

pic via google
Höstvisningarna

Under modeveckorna var det två modehus som förmedlade den rutiga trenden på olika sätt; Celine och Saint Laurent. Deras skilda tolkningar av höstens populäraste mönster bidrog med olika perspektiv kring hur denna trend kan se ut. 


Celine - stilren minimalism

Phoebe Philo är designern bakom det franska modehuset vars visning kan ses som en av höstens mest omtalade. Den minimalistiska anda som Celine numera förknippas med fanns åter igen med som en röd tråd genom visningen. Philo presenterade en stilren, sparsmakad kollektion där siluetten och det rutiga mönstret var framträdande. Kvinnan är sofistikerad och elegant i en klassisk men likväl levande siluett. 
Det rutiga mönstret förekom på ett flertal plagg: knälånga kjolar, polotröjor, klänningar och kappor - i färgkombinationer där rött och blått dominerade. En faktor som gör att mönstret känns fräscht och uppdaterat är den briljanta stylingen med "rutigt på rutigt", en lager-look av mönster som lyckas förmedla en enkel, sofistikerad känsla som känns väldigt ny för hösten 2013. 
Min favorit är de rutiga, oversizade kapporna med den rundade axeln som detalj - ett plagg vars volym, struktur och mönster förmedlar denna nya, sofistikerade tappning för hösten.Collage by me
Stylingtips
Celines glamourösa samt minimalistiska styling av det rutiga mönstret är en version som vi kommer se mycket av i höst, kanske allra främst hos de mer budgetvänliga kedjorna - Zara är en av flera exempel där flertal plagg tycks hämtat inspiration från kollektionen. 
Vill du följa denna trend i Celines fotspår så ska du satsa på strukturerade plagg med enkla, raka linjer och siluetter. En stor, oversized rutig kappa eller den knälånga kjolen i mönstret kan vara ett välinvesterat statement-plagg i din höstgarderob. Bär ditt rutiga plagg tillsammans med en i övrigt nertonad färgskala såsom svart/vitt för ett enhetligt balanserat intryck - eller ta trenden till det yttersta med rutigt-på-rutigt i en uppseendeväckande mönstermix! 
Vill du inte satsa fullt ut på den rutiga trenden kan du anamma mönstret som en detalj, i form av accessoarer. 
En användbar punkt om du vill bära denna stilrena version av det rutiga mönstret - tänk minimalistiskt
                                                 Saint Laurent - rebellisk grunge-glamour 

Hedi Slimane tog sig an det rutiga mönstret för Saint Laurent höstvisning - en kollektion som skapade ha-begär hos samtliga modefantaster. Visningen utstrålar en glamourös, lyxig version av 90-talets grunge-era. 
90-talet och grungen är tillbaka, en era som Saint Laurent-kvinnan är del av. Klädd i skinnjacka, nit-prydda boots kombinerat med fina, tunna klänningar går hon med tuffa steg nerför höstens catwalk. Dock bidrar Saint Laurents visning även med tydligt kvinnliga influenser där glamourösa klänningar är en fin kontrast gentemot visningens mörka färgpalett och den övergripande rebelliska looken. 
Det rutiga mönstret skymtades på klänningar, skjortor och koftor som stärkte referenserna till den alltmer klassiska rutiga skjortan, ett plagg med ikonstatus som är synonymt med Nirvanas - liksom grungens - frontfigur Kurt Cobain.


Collage by me

Stylingtips
Saint Laurent har ett rockigt men likväl kvinnligt framtoning i sin tolkning av detta geometriska mönster. En slapp "I don't care-attityd" med den tuffa looken skapar grunge-nostalgi hos samtliga som upplevde 90-talets ungdomsrevolt. Looken ger tydliga punk-vibbar, vilket är ett bra riktmärke om du drar dig mer till denna version. Det rutiga mönstret förekommer på skjortor liksom koftor och här kan du styla det med glamourösa, kvinnliga klänningar och grova boots, gärna prydda med nitar. Eller en mer avslappnad look med jeans - en återkommande klassiker. Använd dig gärna av material såsom skinn, päls och mocka för att säkra den punk-rockiga looken och skapa intressanta material-mixar. 
I denna punk-glamourösa version är Nirvana och Kurt Cobain säkra källor att inspireras av, men ta gärna in kvinnliga influenser i form av knälånga klänningar - fodralsittande som böljande - eller accessoarer likt spetsiga pumps för att bryta av det hårda intrycket och ge en modern look med en 'edge'. 


Detta är min redogörelse och analys för hur den rutiga trenden ser ut i höst. 
Det viktigaste är att anpassa trenden efter eget tycke och stil. Det är förstås upp till var och en hur man uttrycker sin stil där det är viktigt att man känner sig bekväm i det man bär. Du behöver inte följa ovanstående till punkt och pricka.
Detta är bara riktlinjer - helt enkelt en redogörelse kring hur du kan anpassa den rutiga mönstret till din höstgarderob, oavsett stil. Until next time, 

   Isabell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar