27.11.13

Höstens & vinterns ytterplagg del 1 - klassikerna

Det bästa med mode-hösten är alla de härliga plagg man kan bära. Under de kalla månaderna är ytterplagget det som jag anser är ett av garderobens absoluta måsten. I år finns ett flertal olika varianter att välja mellan. Nedan finner ni de klassiska jackorna som återkommer säsong efter säsong - och är därmed ett säkert kort. Gällande ett bas-plagg som detta kan jag tycka att det är värt att lägga lite extra slantar på då det kommer hålla i evigheter.

Färgpaletten hos dessa ytterplagg håller sig inom en viss ram: de vanligaste, mest förekommande nyanserna är svart, marinblå, kamel och grå.Skepparkavajen
Skepparkavajen, även kallad peacoat, är ett tidlöst plagg som efter uppsvinget på 60-talet har stannat kvar i modevärlden. Varje säsong gör modeskaparna nya, spännande tolkningar av detta plagg. Vill du ha en säker investering till höst/vintergarderoben ska du satsa på den dubbelknäppta varianten i marinblå eller svart som kan matchas till allt. Annars är kamel och rosa de övriga färger som passar utmärkt till höstgarderoben.


Kappan - Oversized
Kappan i oversize-modell börjar bli en stabil grund i den tidlösa garderoben. Kappan i storleken större är en valbar kandidat i den bekväma, luftiga siluetten - en trend som flera designers anammat under de senaste säsongerna. Denna modell passar utmärkt till en oversize, luftig look likväl som en kontrast gentemot den slimmade, figurnära siluetten. Den oversizade kappan ses i höst hos designers som Marni, Celine, DKNY och Stella McCartney.


Stella McCartney fall 13
Céline fall 13
Duffeln
Denna populära ytterrock har funnits tillgänglig i modesammanhang sedan dess uppkomst i början av 1900-talet, då den användes flitigt av brittiska sjöfartsflottan under både första och andra världskriget. Idag har duffeln en bredare kundkrets och har blivit ett s.k. unisexplagg - som både män och kvinnor kan bära. Plagget finns i flertal olika färger men den klassiska paletten cirkulerar runt marinblå, svart, grå och kamel. Den finns även tillgänglig i ett flertal olika mönster och utföranden - som moderniseras allt mer med åren. Stilen på duffeln finns från den "preppy"/marina stilen till en mörkare, tuffare variant, som kan ses hos Givenchys höstkollektion.


Givenchy fall 13
pic via google


Uppföljningen och fortsättningen av min rapport om höstsäsongens ytterplagg sker i nästkommande inlägg - där det kommer handla mer om de där trendiga, tuffa statement-jackorna.


Until next time, 

  Isabell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar