28.4.14

Den perfekta garderoben - basics

För att skapa den perfekta garderoben krävs något att utgå från; en stadig grund som man sedan kan bygga vidare på. Denna grund ska gärna innehålla plagg som är flexibla och går att matcha med i princip allt, oavsett om det är vår- eller höstsäsong. Självklart, som du redan har förstått vid det här laget, talar jag om basplaggen.

Basplagg kan anses vara tråkigt och inte vidare spännande eller roligt att införskaffa. Men när du har hittat de där smala jeansen eller den perfekta skjortan, då blir klädvalet plöstligt en aning lättare. Möjligheten att bara 'kasta på sig' något innan du kliver utanför dörren ökar, liksom faktumet att din look i slutändan faktiskt ser bra ut.
Jag har tagit fram en liten guide kring de basplagg som jag anser ska finnas i alla garderober och som ger dig ett oändligt val av stylingmöjligheter. I ett senare skede kan du enkelt bygga på basplaggen med mer personliga, intressanta plagg och därmed skapa din egna, individuella look!


- DEN PERFEKTA BASGARDEROBEN -

T-shirten

T-shirten klassas förmodligen som det mest använda klädesplagget genom tiderna - och med all rätt. Detta plagg förekommer i alla regnbågens färger/mönster och har en unik potential att ingå i varje garderob - oavsett om den personliga stilen är rockig, elegant, street eller minimalistisk. Plagget går att matcha i all oändlighet; till jeans, skräddade byxor, kjolar, shorts etc..Därmed kan du enkelt sätta din egen prägel på detta plagg. 
Helmut Lang - American Vintage - H&M
Tips! Som en kandidat inom bas-kategorin, skulle jag rekommendera att införskaffa t-shirten i en neutral färgskala - vit, beige, svart, grå eller marinblå - för att ha ett mer lättmatchat och därmed bredare urval av utgå ifrån. 


De svarta byxornaThe black pants är ett nödvändigt plagg att ha i sin ägo. Ett par svarta byxor funkar väl med alla färger liksom klädesplagg. Det finns en mängd olika modeller och du väljer vilken som passar i din garderob. Själv skulle jag säga att smala, slimmade stuprörsbyxorna är ett självklart köp då det går att matcha med allt. Övriga modeller värda att nämnas är skinnbyxan, vida byxan liksom den klassiska kostymbyxan.
Saint Laurent - Rag&Bone - Helmut Lang - Vero Moda
Tips! Kvalitét före kvantitet. Oavsett vilken modell du väljer - var säker på att investera i ett par byxor i bra kvalitét. Var inte rädd att spendera lite extra/lägga några extra slantar - det är väl värt i längden. En välgjord byxa har en längre livslängd och tar du väl hand om plagget kan du räkna med att behålla dem i år framöver. 

Den klassiska skjortanDen klassiska, skräddade skjortan har varit ett välförtjänt basplagg i flera decennier. Plagget passar lika bra i strikta och festliga sammanhang liksom i en mer avslappnad vardagslook. Många anser att den vita skjortan är #1 inom denna kategori, men jag ser ett flertal andra, minst lika bra kandidater som förtjänar en plats i basgarderoben. Den svarta, stilrena skjortan liksom den klassiskt blå/kritstrecksrandiga har en likvärdig status, och börjar återfå sin roll i vardagsgarderoben.
Zara - J.Crew - Equipment - Alexander Wang
Tips! Den klassiska skjortan är flexibel och kan anpassas till alla tillfällen. Använd som jobb-klädsel med de svarta byxorna eller en skräddad kjol. Klä upp den till fest med något av tidigare nämnda plagg och ett par höga klackar, eller bär till vardags med jeans eller slappa shorts. Möjligheterna är oändliga!


Den skräddade kavajen
Den stilrena, skräddade kavajen är ett ironiskt plagg var användningsområde är enormt - som ingående i basgarderoben ska du till fördel införskaffa kavajen i tidlöst svart eller en mer modern variant i vitt.  Liksom samtliga basplagg går den att anpassa till alla situationer och sammanhang - oavsett om vi talar till vardags, fest eller jobb. Den har förmågan att klä upp eller klä ner en outfit och bidra med en stilren, cool touch till din valda look. Släng den över ett slimmat fodral till fest, bär den med den enkla t-shirten till vardags eller till en hel kostym-ensemble i mer seriösa, professionella sammanhang. 
Det finns även en mängd olika modeller att välja bland; korta kapade kavajer, slimmade kroppsnära eller löst sittande boyfriend-modell - välj den siluett som du känner dig bekväm och trygg i.
Balmain  -  Mango  -  Topshop
Helmut Lang  -  Mango
Tips! Satsa gärna på en blazer med starka, välmarkerade axlar - det skapar en fin proportion oavsett kroppstyp och bidrar med en tuff och skarp siluett. Dragkedjor och knappar är intressanta detaljer att hålla utkik efter som kan lyfta plagget ytterligare. 

Den svarta skinnjackan
River Island - Mango
Only - Saint Laurent
Skinnpajen, läderlappen - kärt barn har många namn. I detta fall talas det om det främsta och mest populära ytterplagget: den svarta skinnjackan. Sedan James Dean's forna glansdagar på 50-talet, med den numera ikoniska och idiotsäkra kombinationen 'jeans-tshirt-och-skinnjacka' har detta plagg haft en permanent roll i vardagsgarderoben. Oavsett stil kan skinnjackan inbringa/bidra med en tuff och cool attityd till varje look. Trots en lång tid i rampljuset är plagget alltid aktuellt - det är ett tidlöst liksom modernt plagg som ständigt uppdateras och framställs i 'nya versioner'. Stora dragkedjor, korta modeller, annorlunda och intressanta texturer - skinnjackan skiftar från år till år! 
Tips! Om du vill vara på den säkra sidan, införskaffa den klassiska biker-modellen - den går aldrig ur tiden!


Denimblå jeans

Rag & Bone  -  Acne  -  J Brand  -  Current/Elliot
De klassiska, blå jeansen har en given plats i basgarderoben. Ett bekvämt plagg som har en naturlig, laidback och avslappnad utstrålning och utgör den perfekta byx-duon tillsammans med den svarta byxan. Jeans finns i en mängd olika tvättar; allt ifrån blekta, stentvättade till rå, mörkblå denim. Självklart ska du utgå från den tvätt du själv gillar, men ett vägledande tips är att åtminstone ha ett par klassiskt denimblå, smala jeans i din garderob då det är den mest smickrande och anpassningsbara modellen. 

Den lilla svarta
Den lilla svarta, eller LBD (little black dress) är den perfekta, svarta klänningen. Tänk dig en klänning som du kan ha på dig i alla sammanhang och som funkar med samtliga plagg i din garderob. Den lilla svarta klänningen personifierar detta och det är det första plagg som du bör hålla utkik efter när det vankas fest. 'Little black dress' kan upplevas som en ganska diffus beskrivning, men det finns faktiskt inga begränsningar och direkta riktlinjer att utgå från i sökandet efter detta plagg. Det enda du bör förhålla dig till är den nattsvarta nyansen - resten är upp till dig! Hitta klänningen i en modell som du känner dig bekväm och snygg i - oavsett om det är en klockad, vippig variant eller det tighta fodralet, långa ärmar eller axelbandslös.
Bedlum - French Connection - Hervé Léger
4 x Topshop
Tips! Kanske vill du ha en mer modern, uppdaterad twist på det ikoniska plagget? Lek med texturer och leta efter en klänning i spännande material såsom skinn, spets eller kanske mocka.
Ett säkert kort - om du är osäker kring ditt val - är jersey, ett stretchigt och figurnära material som är bekvämt och behagligt att bära - både till vardags liksom fest. 

Den moderna pennkjolen

Den klassiska pennkjolen har fått en spännande uppdatering, och är nu trendigare än någonsin. Istället för den raka, enkla designen har den nu uppdaterats med ett flertal spännande detaljer. Draperingar, skinn, dragkedjor, vågade slitsar och skärningar är exempel på huvudroller i denna pjäs.
Detaljerna ger kjolen en sofistikerad men samtidigt tuff uppdatering som ger en modern, men även tidlös känsla.
IRO  -  Vanessa Bruno  -  IRO
Helmut Lang  -  Simone Rocha
Tips! Matcha kjolen med stickad tröja eller tshirt för en mer avslappnad, vardaglig stil - eller med en svart, stilren topp för en enhetlig festlook. 


Pics via Sthlmstreetstyle, Vogue, google
Collage made by me


Until next time, 

 IsabellInga kommentarer:

Skicka en kommentar